Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zabaglione - deser cytrynowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 sztuki
cukier
likier cytrynowy
cytryna 1 sztuka
herbatniki

Porada

Podczas ubijania masy nad gotującą się wodą należy bardzo uważać aby nie trzymać jajka tam zbyt długo, bo chwila nieuwagi i wyjdzie jajecznica po francusku a tego zdecydowanie nie chcemy.

Przepis i sposób przygotowania na: Zabaglione - deser cytrynowy

1. Do najlepiej metalowej dużej miski wbić 6 żółtek z kurzych jaj i dodać 2 łyżki cukru.

2. Całość ubić, aż cukier całkowicie się roztopi.

3. Następnie dodać dwa kieliszki "shotówki" likieru cytrynowego. Ja użyłem Limoncello i serdecznie polecam użycia właśnie tego włoskiego likieru.

4. Ubijać całość aż powstanie z wierzchu piana.

5. Następnie trzymać miskę z całą masą trochę nad gotującą się wodą w garnku. Ogień pod gotującą się wodą powinien zostać zmniejszony do minimum. Całość dalej ubijać na gładką, kremową masę.

6. Tak przygotowany deser przelać do naczynia, w którym chcemy go spożyć. Zabaglione najlepiej podawać z dodatkiem świeżo startej skórki cytrynowej na wierzchu i herbatnikami.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 17.02.2015 11:26
prosty i smaczny, świetnie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak