Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Yakitori z dymką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

pierś z kurczaka 800 g
dymki ze szczypiorkiem 2 pęczki

Marynata

sos sojowy 4 łyżki
sos 1 łyżka sosu mirin
cukier 1 łyżka
miód 1 łyżka
woda 1 łyżka

Porada

Szaszłyki można urozmaicić ananasem.

Przepis i sposób przygotowania na: Yakitori z dymką

Kroki postępowania

1
Pierś opłukać, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę.
Krok 1 - Yakitori z dymką foto
2
Dymkę umyć, odciąć części pomiędzy cebulką a szczypiorkiem - podzielić na mniejsze kawałki
Krok 2 - Yakitori z dymką foto
3
Do małego garnka wlać sos sojowy, sos mirin, wodę, dodać cukier i miód. Całość wstawić na ogień - nie zagotowywać tylko podgrzewać mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru i miodu. Odstawić i przestudzić.
Krok 3 - Yakitori z dymką foto
4
Pokrojoną pierś przełożyć do przestudzonej marynaty i odstawić na około 30 minut.
Krok 4 - Yakitori z dymką foto
5
Po tym czasie pierś osączyć z marynaty (marynatę zachowujemy).
Krok 5 - Yakitori z dymką foto
6
Osączone kawałki piersi i dymkę nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków, układamy na tacce.Grillujemy z każdej strony, a w trakcie polewamy resztą marynaty.
Krok 6 - Yakitori z dymką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak