Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w marynacie chilli z kapustą pak choi, DS sezon XVII odc. 6

5.0
(67)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Naszła Was ochota na danie azjatyckie, ale nie macie zbyt dużo czasu na jego przygotowanie? Oto najszybszy przepis na wołowinę w marynacie chili z warzywami! 

Składniki:

ryż jaśminowy 1 szklanka
rostbef wołowy 300 g
sos sojowy 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
woda 1 litr
marchewka 1 sztuka
szalotka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy łyżka
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kapusta pak choi 2 sztuki
sos ostrygowy 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
limonka 1/2

Do podania:

prażone orzeszki ziemne garść
szczypiorek pęczek

Porada

Rostbef w przepisie możemy zastąpić antrykotem. W kuchni azjatyckiej szczypior kroimy pod kątem, w długie kawałki.

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w marynacie chilli z kapustą pak choi, DS sezon XVII odc. 6

Wołowina w marynacie chili, to pomysł na:
- prosty i szybki obiad,
- danie kuchni azjatyckiej, które przygotujecie samodzielnie,
- połączenie dania mięsnego z warzywami.

 

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Wołowinę kroimy na cienkie kawałki. W miseczce zalewamy mięso sosem sojowym, dodajemy mąkę pszenną oraz chili pieprz cayenne i mieszamy całość. Zamarynowany rostbef przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Gdy mięso się marynuje, przygotowujemy warzywa.

3. W garnku zagotowujemy wodę. Marchewkę obieramy i kroimy na sposób julienne (w bardzo drobne słupki), a następnie wrzucamy do wrzątku na 3-5 minut, aby się zblanszowała.

4. Szalotki drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki.

5. W woku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy szalotkę i czosnek. Po chwili, gdy cebula się lekko zeszkli, wsypujemy kmin rzymski i mieszamy całość. Po pół minuty do woka przekładamy mięso i podsmażamy je na dużym ogniu przez 2-3 minuty, co chwilę mieszając.

6. Odcedzamy marchewkę i dorzucamy ją do woka. Mieszamy całość.

7. Z pak choi odkrawamy końcówkę. Kapustę kroimy w duże kawałki i dodajemy je do woka. Po chwili dodajemy sos ostrygowy i pieprz cytrynowy. Mieszamy całość i zdejmujemy wok z palnika.

8. Danie skrapiamy sokiem z limonki i mieszamy.

 

Sposób podania:

Porcję ryżu za pomocą małej miseczki przekładamy na środek płaskiego talerza. Dookoła rozkładamy wołowinę z warzywami. Danie posypujemy orzechami ziemnymi i grubo posiekanym szczypiorkiem.

Julienne jest techniką krojenia warzyw w cienkie słupki. Aby przygotować w taki sposób marchewkę, należy  użyć bardzo ostrego noża bądź specjalnego noża do julienne, który przypomina obieraczkę do warzyw.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paula 08.02.2023 15:42
Pyszne, proste naprawdę warte zrobienia!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak