Przepis i sposób przygotowania na: Wiśnie pasteryzowane na zimę
Wydrylowane wiśnie przekładamy ciasno do wyparzonych słoików i wsypujemy po 1 łyżce cukru na słoik 250 ml. Możemy także cukier wsypać do wiśni, wymieszać i dopiero przełożyć do słoików. Zakręcamy słoiki.
Na dno garnka wkładamy ściereczkę, ustawiamy słoiki w odstępach, wlewamy zimną wodę do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy pokrywką i zaczynamy podgrzewanie.
Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, ale nadal utrzymujemy stan wrzenia i gotujemy słoiki ok. 20 minut.
Zapasteryzowane słoiki wyjmujemy, dokręcamy zakrętki i układamy do góry dnem na ściereczce.
Wystudzone słoiki przenosimy w ciemne, suche i chłodne miejsce (np. piwnica).
Smacznego!