Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna cytrynowa baba

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 sztuki
margaryna 13 dag
cukier puder 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cytryna 1 sztuka

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder 3/4 szklanki
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna cytrynowa baba

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić od białek i ubić na pianę z cukrem pudrem,margarynę rozpuścić i zimna dodać do masy żółtkowej dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę,zmiksować
Krok 1 - Wiosenna cytrynowa baba foto
2
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia,dodać do masy i ponownie wymieszać. Białka ubić osobno połączyć delikatnie z ciastem.
Krok 2 - Wiosenna cytrynowa baba foto
3
Przelać całość do formy na babę z kominem- u mnie silikonowa więc jej nie natłuszczałam,metalową koniecznie natłuścić i wysypać bułką tartą.Piec 45 minut w temp 170*c
Krok 3 - Wiosenna cytrynowa baba foto
4
Lukier: Białko ubić na sztywno dodać puder oraz barwnik zmiksować na lśniącą gładką masę. Udekorować zimną babę lukrem i kandyzowanymi pokrojonymi owocami.
Krok 4 - Wiosenna cytrynowa baba foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 01.05.2014 10:47
pyszności słodkie
Ola1984 01.05.2014 10:22
Fajna babka :) Lubię cytrynowe wypieki.
gosia56 01.05.2014 10:14
Super wiosenna babeczka;)
Magula 01.05.2014 09:50
superowa babeczka
kasienka23 01.05.2014 08:27
ślicznie wygląda!
Krzysztof15 01.05.2014 08:20
musi byc pyszna
Wiesława1 01.05.2014 07:39
śliczna babeczka
everay 01.05.2014 07:09
śliczna baba
stokrotka 01.05.2014 00:08
pyszny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak