Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina po japońsku

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 400 gram
imbir starty 1,5 łyżki
sos sojowy 80 ml
mirin 50 ml
olej do smażenia

Porada

Mirin możemy zastąpić samym cukrem, 1 łyżka mirinu- 1 łyżka cukru. Podajemy z ryżem i może być z pomidorkami koktajlowymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina po japońsku

Mięso najpierw zamrażamy na kilka godzin, np na noc. Rano wyjmujemy i gdy się trochę rozpuści kroimy cienkie plastry mięsa, muszą być jak najcieńsze aby dobrze się usmażyły.
Przez torebkę foliową delikatnie je rozbijamy.
Mieszamy mirin, sos sojowy i starty imbir.
Do sosu wkładamy mięso gdy się do końca rozmrozi i zostawiamy na kilka minut.
Następnie smażymy na oleju aż się usmaży z obu stron na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak