Przepis i sposób przygotowania na: Wielosmakowe ciasto.
Ciasto orzechowe :
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
10 dkg zmielonych orzechów
1 stołowa łyżka bułki tartej
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 stołowa łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Z podanych składników pieczemy biszkopt.
Ciasto kokosowe:
składniki te same + 10 dkg kokosu i 1 łyżka maki ziemniaczanej. Pieczemy biszkopt.
Ciasto makowe :
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
½ szklanki suchego maku (sparzonego,dobrze odsączonego i 2 krotnie zmielonego przez maszynkę)
1 czubata łyżka bułki tartej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyzki mąki pszennej
Ciasto czekoladowe:
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka czubata kakao
1 lyżka bułki tartej
1 lyżka soku z cytryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
1 szklanka cukru
2 szklanki
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyzka mąki ziemniaczanej (razem 6 dkg)
2 żółtka +1 jajo
2 kostki masła
kieliszek spirytusu
kawa rozpuszczalna -1 łyżka czubata
Z podanych składników na masę przygotowujemy krem budyniowy, czyli z mleka,cukru,żółtek i jajka oraz mąki gotujemy budyń.Ostudzony wkręcamy do masła.Na końcu dodajemy spirytus.Dzielimy masę na 2 części: do jednej dajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilosci wody kawę rozpuszczalną.
do nasączania :
dżem morelowy(mandarynkowy) i 100ml czystej wódki lub rumu
Dżem lekko podgrzewamy w gorącej kąpieli wodnej i łączymy z alkoholem(rumem lub czystą wódką).
Przekładamy warstwy tortu najpierw cieniutko smarując dżemem, na to cienko część kremu, następnie kolejny blat i tak do końca.
Wierzch smarujemy masą i posypujemy grubo posiekanymi orzechami(mozna je wczesniej skropic alkoholem)i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Odstawiamy do schłodzenia, dobrze gdy ciasto przełożymy dzień przed podaniem.