Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny wieniec drożdżowy z orzechami włoskimi i kardamonem

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 600 g
drożdże 50 g
cukier brązowy 1/2 szkl
cukier kryształ 2 łyżki
mleko 1 szkl
jajko 2
olej 4 łyżki
orzechy włoskie 100 g
cukier waniliowy 4 z kardamonem

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny wieniec drożdżowy z orzechami włoskimi i kardamonem

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy do temperatury około 40st, odstawiamy z gazu i rozpuszczamy w nim 2 łyżki cukru oraz drożdże. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Orzechy mielimy w blenderze na nieduże kawałki.
Krok 1 - Wielkanocny wieniec drożdżowy z orzechami włoskimi i kardamonem foto
2
W misce łączymy wszystkie składniki. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 2 - Wielkanocny wieniec drożdżowy z orzechami włoskimi i kardamonem foto
3
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, z każdej tworzymy wałeczek, a następnie oplatamy jeden o drugi, tworząc warkocz, który następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w formie okręgu. Końce łączymy.
Krok 3 - Wielkanocny wieniec drożdżowy z orzechami włoskimi i kardamonem foto
4
Ciasto pieczemy 30 minut w 180st. Podajemy po przestygnięciu ze szklanką mleka.
Krok 4 - Wielkanocny wieniec drożdżowy z orzechami włoskimi i kardamonem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 17.02.2014 10:02
smacznie wyglada
gosia561 21.01.2014 23:08
już niedługo przepis się przyda
Renataj 21.01.2014 22:15
Nie wytrzymam do wielkanocy - piekę go w najbliższym czasie.
Magula 21.01.2014 22:11
Na wielkanoc będzie super
agnieszka131919 21.01.2014 21:58
Łatwy do zrobienia i na pewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak