Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne jajeczka
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego za pomocą foremki jajka.
Surowe ciasteczka- jajka układamy na blaszce i pieczemy około 15 minut w 180°.
Upieczone i ostygnięte jajka dekorujemy dowolnie lukrem.
Lukier:
- 1 białko,
- 20-30 dag cukru pudru,
- Szczypta soli,
- Barwniki spożywcze w proszku
Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy.
Gotowy lukier dzielimy na kilka części . Zależy to od ilości kolorów których chcemy użyć do dekoracji.
Jeśli chcemy uzyskać jajko całe zapełnione jego powierzchnię smarujemy lukrem jednego koloru. Za pomocą worka cukierniczego wykonujemy na nim linie w innym kolorze. Wykałaczką przeciągamy je . Uzyskujemy wtedy efekt rozmazania.
Ciasteczka pozostawiamy do zastygnięcia lukru. Gotowe.
Jeśli ktoś chce w sposób prostszy udekorować ciasteczka można użyć do tego celu kolorowych pisaków.
Dekoracja jest trochę czasochłonna, jednak lubię wypieki, w których ozdabianiu obowiązuje inwencja własna. Można do dekoracji zachęcić dzieci i w ten sposób spędzić z nimi miłe chwile przedświąteczne.
Ciasteczka są kolorowe, doskonale pasują na świąteczną dekorację domu, stołu czy koszyczka wielkanocnego.