Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 250 g
śmietana 18 proc 2 łyżki

Masa jabłkowa

jabłka 1,2 kg
cynamon Prymat 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
biała czekolada 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Masa budyniowa

mleko 2,5 szklanki
budyń waniliowy 80 g
cukier 3 łyżki

Beza

białko 3 szt
cukier 3 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wylepić dno i boki tortownicy ciastem z lodówki.
Krok 1 - Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą foto
2
Jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić jabłka, posypać je cynamonem i cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na dno tortownicy.
Krok 2 - Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą foto
3
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie. Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka.
Krok 3 - Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą foto
4
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń.
Krok 4 - Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą foto
5
Część ciasta, które zostało w zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi (baranek, kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek).
Krok 5 - Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą foto
6
Poukładać na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50 minut.
Krok 6 - Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 26.05.2015 16:56
takie słodkości to wręcz kocham
VioletoweKucharzenie 26.05.2015 14:54
Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak