Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna pascha

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko wiejskie 1,5 l
śmietana 18 proc 1 l
jaja 8 szt
cukier puder 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
bakalie do smaku
herbatniki 100 g
masło 300 g
gaza 1 m

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna pascha

Kroki postępowania

1
Śmietanę 18 i 8 jaj wybijamy do dużego garnka.
Krok 1 - Wielkanocna pascha foto
2
Zalewamy 1,5 l mleka wiejskiego. Wskazane jest korzystanie wyłącznie z mleka wiejskiego, takiego tłustego ze śmietaną, bowiem w początkowej fazie z mleka, śmietany i jaj będzie robiony twaróg.
Krok 2 - Wielkanocna pascha foto
3
Wszystkie składniki miksujemy przez chwilę do czasu rozbicia się jaj. Gotujemy na bardzo małym ogniu (nie wolno zagotować masy) Często mieszamy, trzeba uważać, bo masa się przypala tam gdzie jest ogień. Przy prawie 3 l płynu czas podgrzania na małym ogniu do stanu prawie wrzenia to na pewno 45 min. Po tym czasie zacznie tworzyć się twaróg i wówczas należy gotować jeszcze przez ok 45 - 60 min, żeby powstała duża ilość twarogu.
Krok 3 - Wielkanocna pascha foto
4
Tak wygląda masa po powstaniu twarogu.
Krok 4 - Wielkanocna pascha foto
5
Na sitku układamy gazę (lub ściereczkę bawełnianą lub lnianą o luźnym splocie). Odcedzamy twaróg odlewając serwatkę. Ważne żeby dobrze odsączyć twaróg od serwatki. Można w tym celu lekko ściskać masę twarogową lub pozostawić na sitku na noc.
Krok 5 - Wielkanocna pascha foto
6
Twaróg po odsączeniu.
Krok 6 - Wielkanocna pascha foto
7
Przygotowujemy bakalie. Wybór i ilość zależy generalnie od upodobań. Ja miałam łącznie ok 300-400 g, na które składały się morele, żurawina, rodzynki, orzeszki włoskie i orzeszki nerkowca. Oczywiście morele i orzeszki trzeba posiekać. Wszystkie bakalie umyłam w gorącej wodzie.
Krok 7 - Wielkanocna pascha foto
8
Masę serową miksujemy na jednolitą masę. Masło trzymamy kilka godzin poza lodówką żeby było miękkie, dodajemy cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy po trochu masła i cukru pudru i miksujemy. Miksowanie będzie dość długie i trudne, bo masa jest dość gęsta.
Krok 8 - Wielkanocna pascha foto
9
Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.
Krok 9 - Wielkanocna pascha foto
10
Herbatniki maślane lub petitki układamy na dnie formy tortowej wyłożonej folią.
Krok 10 - Wielkanocna pascha foto
11
Układamy masę serową na herbatnikach. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 11 - Wielkanocna pascha foto
12
Dekorujemy na wierzchu dowolnie. Może być czekoladowa polewa, bakalie. Ja wybrałam prażone płatki migdałów.
Smacznego :-))
Krok 12 - Wielkanocna pascha foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 04.02.2014 21:31
To, co lubię.
olkaaa 01.07.2013 07:42
przydatny przepis
caralajna 14.06.2013 07:33
nigdy nie robiłam, fajna
Katarzyna59 03.05.2013 20:13
świetny przepis
Krystyna32 18.04.2013 18:15
świetny przepis
as28 14.04.2013 09:48
mniam mniam
Marta11 13.04.2013 22:12
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak