Przepis i sposób przygotowania na: Wiatruszki z serem - przepis
Żółtka ucieramy z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Łączymy z wyrośniętym zaczynem, dodajemy resztę mąki, sól i dokładnie wszystko łączymy. Dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (około 2 godziny).
Mielimy twaróg lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Żółtka ucieramy z cukrem , masłem i wanilią na puszystą masę, dodajemy ser. Z białek ubijamy sztywną pianę i mieszamy z masą serową.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje o wadze ok. 50 g (wyszło mi 15 sztuk). Z każdej z nich formować kulkę, lekko spłaszczyć, w środku zrobić spore wgłębienie i napełniać je masą serową. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem , w dość dużych odstępach. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220 st.C. Więcej na www.ilovebake.pl