Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiatruszki z serem - przepis

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gram
mleko 200 ml
żółtko jajek 3 sztuka
masło stopione 5 łyżka
cukier 60 gram
drożdże świeże 20 gram
sól 1 szczypta
jajko 3 sztuka
twaróg 300 gram
cukier 30 gram
masło 2 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Wiatruszki z serem - przepis

Mąkę przesiewamy. Następnie wykonujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i mieszamy z 1 łyżeczką cukru i 1/3 mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Żółtka ucieramy z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Łączymy z wyrośniętym zaczynem, dodajemy resztę mąki, sól i dokładnie wszystko łączymy. Dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (około 2 godziny).

Mielimy twaróg lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Żółtka ucieramy z cukrem , masłem i wanilią na puszystą masę, dodajemy ser. Z białek ubijamy sztywną pianę i mieszamy z masą serową.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje o wadze ok. 50 g (wyszło mi 15 sztuk). Z każdej z nich formować kulkę, lekko spłaszczyć, w środku zrobić spore wgłębienie i napełniać je masą serową. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem , w dość dużych odstępach. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220 st.C. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 23.10.2012 09:50
pyszne
marinia 22.10.2012 14:40
przepięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak