Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką moczona w mleku

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątróbka 500 g
cebula 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
olej do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Znienawidzona przez przedszkolaków wątróbka, do której smaku po prostu się dorasta. Dzięki moczeniu w mleku traci swój gorzki smak i staje się bardziej delikatna. Uduszona z cebulką, podana z ogóreczkiem kiszonym jest naprawdę smaczna.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką moczona w mleku

Wątróbkę umyć i oczyścić z błon i żyłek. Pokroić ją na mniejsze kawałki i zalać zimnym mlekiem. Tak przygotowana wątróbkę odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wątróbkę odcedzić z mleka i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie obtoczyć wątróbkę w mące. Aby nie narobić bałaganu ja wsypuję mąkę do woreczka foliowego, następnie wrzucam tam wątróbkę i kilka razy potrząsam torebką. Cebulkę pokroić obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę, następnie otrząsnąć wątróbkę z nadmiaru mąki i dodać ją do smażącej się cebuli. Obsmażyć wątróbkę z obu stron, następnie podlać ją 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut często mieszając. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub ziemniakami koniecznie z domowej roboty ogórkiem kiszonym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak