Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka gotowana i duszona z papryką

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gotowana wątróbka również pasuje do pasztetu, farszu. Wątróbka gotowana jest bardzo delikatna, krucha, jest bardziej lekkostrawna od smażonej na surowo, nam smakuje również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

wątróbka drobiowa 70 dag
ziele angielskie 3 sztuki
liście laurowe 1 sztuka
smalec 2 łyżki
cebule 2 sztuki
ząbki czosnku 5 sztuk
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 2 łyżki
papryka żółta 2 sztuki
woda 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka gotowana i duszona z papryką

Etapy przygotowania:

1

Wątróbkę oczyścić z żyłek, błonek, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wody wlać do zakrycia wątróbki, po zagotowaniu gotować z 20 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak.

Krok 1 - Wątróbka gotowana i duszona z papryką foto
2

Na smalcu domowym ze skwarkami lub oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojone cebule, dodać pokrojone ząbki czosnku i pokrojone w kostkę papryki, wsypać przyprawę do drobiu, wszystko podsmażać z 10 minut, przełożyć na talerz.

Krok 2 - Wątróbka gotowana i duszona z papryką foto
3

Na patelni na tłuszczu po cebuli podsmażyć ugotowane wątróbki.

Krok 3 - Wątróbka gotowana i duszona z papryką foto
4

Dodać do wątróbek cebulę z papryką, wlać wodę i pod przykryciem dusić do 10 minut na średnim ogniu.

Krok 4 - Wątróbka gotowana i duszona z papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak