Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa korzeniowe z piekarnika

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dziś mam dla Ciebie przepis na wyjątkowe, pieczone warzywa korzeniowe z aromatycznym dressingiem z miodu i octu balsamicznego. To danie, które zachwyci prostotą i smakiem. Z pewnością stanie się ulubioną propozycją na Twoim stole. 

Składniki:

Warzywa:

marchewki 8 sztuk
korzeń pietruszki 4 sztuki
seler 1 sztuka
cebula czerwona 4 sztuki
sól 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
oliwa 5 łyżeczek
miód 1 łyżka
ocet balsamiczny 3 łyżki
sezam 2 łyżki
kolendra posiekana

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa korzeniowe z piekarnika

Przepis na pieczone warzywa korzeniowe z wyjątkowym dressingiem z miodu i octu balsamicznego, to prawdziwy hit! Delikatnie karmelizowane warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka i seler łączą się w tym daniu z aromatycznym sosem, nadając potrawie niepowtarzalny smal. To danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w smaku i aromatyczne. Pieczone warzywa korzeniowe doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek do innych potraw. Wypróbuj przepis na pieczone warzywa z dressingiem i ciesz się wyjątkowym połączeniem smaków! To danie łączy w sobie intensywny smak warzyw korzeniowych, delikatną słodycz miodu i wyrazistość octu balsamicznego. Dodatek ziół prowansalskich i suszonego czosnku nadaje mu wyjątkowego aromatu. Sezam i kolendra dodają chrupkości i świeżości.

JAK PRZYGOTOWAĆ WARZYWA KORZENIOWE Z PIEKARNIKA?

1

Najpierw oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je wszystkie w słupki.

2

Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj. Przypraw solą, ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem, oraz liściem laurowym. Całość polej oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

3

Przykryj naczynie pokrywką i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170°C, przez 30 minut

4

W międzyczasie w misce wymieszaj miód i ocet balsamiczny. Z piekarnika wyjmij naczynie żaroodporne, a jego zawartość polej przygotowanym dressingiem.

5

Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie warzywa posyp sezamem i posiekaną kolendrą.

Warzywa podawaj z  kuskusem

Pieczone warzywa korzeniowe możesz podać z pysznym kuskusem tworząc wyjątkową kompozycję smaków i struktur, ale możesz podać je również z makaronem, serem feta czy ryżem tworząc pożywny posiłek wegetariański. To danie idealnie nadaje się na obiad, kolację lub jako dodatek do innych potraw

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak