Przepis i sposób przygotowania na: Wafelki z kremem waniliowym i owocami
2.Laskę wanilii przeciąć wzdłuż,nożem zebrać nasionka i dodać do mleka. Mleko z wanilią zagotować;
3.Zółtka ubić z cukrem (125 g) na puszystą masę,dodać mąkę;
4.Gdy mleko się zagotuje, wlewać je powoli przez sitko do żółtek ubitych z cukrem, cały czas mieszając;
5.Postawić spowrotem na najmniejszy ogień i cały czas mieszając gotować kilka minut (5-10);Odstawić do całkowitego wystudzenia;
6.Gdy krem waniliowy będzie porządnie schłodzony, ubić śmietankę z cukrem pudrem, a następnie przy pomocy łyżki drewnianej lub silikonowej połączyć ją z kremem waniliowym, delikatnie mieszając by bita śmietana zachowała swoją puszystość;
7.Powstały krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać wafelki; Udekorować dowolnymi owocami i cukrem pudrem; Przechowywać w lodówce;
Smacznego!