Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Utopenci - klasyczny czeski przepis

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 szkl.
ocet ziołowy 5% 2 szkl.
sól 2-3 łyżeczki
cukier 1-2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3-4
Ziele angielskie całe Prymat 6-7 kulek
serdelki albo dobre parówki
papryczka chili do smaku
cebula 2-3 średnie

Porada

W Czechach i Słowacji zamarynowane kiełbaski są najbardziej typową przekąską we wszystkich domach (jak u nas śledzie) oraz w piwiarniach, ponieważ właśnie do piwa najczęściej się takie serdelki zjada.

Przepis i sposób przygotowania na: Utopenci - klasyczny czeski przepis

Kroki postępowania

1
W średnim garnku połączyć wodę, ocet ziołowy, sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i cukier. Zagotować.
Krok 1 - Utopenci - klasyczny czeski przepis foto
2
Cebulę pokroić w półplasterki, dodać do zalewy. Dołożyć pokrojoną świeżą papryczkę chili albo kawałki suszonej. Gotować 10-15 minut na małym płomieniu, nakryć pokrywką i pozostawić do naciągnięcia.
Krok 2 - Utopenci - klasyczny czeski przepis foto
3
Parówki pokroić w skośne kawałki na jeden kęs i wypełnić nimi duży słoik (3 L).
Krok 3 - Utopenci - klasyczny czeski przepis foto
4
Do słoika przełożyć cebulę i przyprawy, a na koniec zalać pozostałą marynatą.
Od razu zakręcić słoik i pozostawić w temp. pokojowej na kilka dni (do tygodnia).


Krok 4 - Utopenci - klasyczny czeski przepis foto
5
Po 5-7 dniach wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby całość się dobrze schłodziła.

Podawać z ulubioną musztardą albo ketchupem oraz z ciemnym pieczywem.
Otwarty słoik przechowywać w lodówce.
Krok 5 - Utopenci - klasyczny czeski przepis foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gersrd 14.07.2021 15:45
Podawać z musztardą lub keczupem? Chyba podawać z chłodnym piwkiem.
Doradca Smaku 14.07.2021 18:06
Tutaj jest pełna dowolność - wszystko zależy od preferowanych smaków ;-)
Gersrd 14.07.2021 15:40
Nigdy nie wyjdą nikomu bo podstawą jest kiełbaska. Nasza wyjdzie twarda i bez smaku. Proszę sobie poczytać z czego i jak Czesi robią do tego właśnie kiełbaski a Pani co pokroiła parówi jest poprostu śmieszna...
Doradca Smaku 14.07.2021 18:05
Szanuję, że nie zgadzasz się z tym przepisem. Proszę jednak wziąć pod uwagę, że niektóre przepisy chociaż bazują na oryginalnych, zawierają pewne zmiany. Są to autorskie przepisy, a że zbiór przepisów w serwisie jest spory - każdy znajdzie to czego szuka. :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Pink Sheep
Pink Sheep 26.11.2016 12:33
nigdy nie jadłam
Habibi 22.11.2016 13:18
Mam nadzieję, że przypadną do gustu :) Ja jestem od dawna uzależniona od nich ;)
Habibi 22.11.2016 13:17
A ja muszę przynajmniej raz w miesiącu zrobić słoiczek ;) Ze 20 lat temu ich pierwszy raz spróbowałam i oszalałam na ich punkcie. Również mam niedaleko czeską granicę ;)
olkaaa 22.11.2016 11:15
super pomysł
IZABELA29 22.11.2016 10:27
nigdy nie robiłam
Beatris 22.11.2016 10:12
Zaciekawił mnie ten przepis, zabieram do ulubionych...
bietka 22.11.2016 09:48
ciekawy przepis :)
norweska20 22.11.2016 09:41
smakowity pomysł - nie jadłam a mieszkam 12 km od granicy czeskiej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak