Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowo - malinowy sernik na zimno

5.0
(63)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Deser idealny na upalne dni, przygotowany na bazie sezonowych owoców, pyszny, lekki jak chmurka, puszysty i delikatny. Truskawkowo - malinowy sernik na zimno z mascarpone na pełnoziarnistym spodzie z musli crunchy. Sernik cudownie rozpieści nasze kubki smakowe i doda zdrowej energii :)

Składniki:

SPÓD:

crunchy 150 gramów
masło 70 gramów

SERNIK NA ZIMNO:

truskawki świeże 300 gramów
maliny świeże 200 gramów
sok z cytryny 2 łyżki
serek mascarpone 1 szklanka
śmietanka 30% 1 szklanka
ksylitol 5 łyżek
miód 0.3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2.5 łyżki

DODATKI:

bita śmietana 8 łyżek
maliny świeże 1 garść
truskawki świeże 1 garść
mięta 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowo - malinowy sernik na zimno

KROK 1. SPÓD CRUNCHY. Masło rozpuszczamy w rondelku i delikatnie studzimy. Musli crunchy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy masło i miksujemy. Powstałą masę wykładamy na spód okrągłej blaszki o średnicy 20 cm*, wyrównujemy, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.

* Możemy użyć formy o mniejszej średnicy, wtedy sernik będzie wyższy.

KROK 2. SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 50 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki i maliny miksujemy na gładki mus razem z sokiem z cytryny, ksylitolem* i miodem malinowym**. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (Ale uwaga! Nie dopuszczamy do wrzenia, ponieważ straci właściwości żelujące). Do musu dodajemy serek mascarpone, a następnie rozpuszczoną żelatynę - powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy owocowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy na kilka godzin do lodówki***.

* Można użyć też erytolu, ale wtedy należy dodać go odrobinę więcej.

**Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości owoców.

*** Mój sernik tężał około 3 godzin

KROK 3. DEKORACJA. Po odpowiednim stężeniu sernika dekorujemy jego wierzch bitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty. Na górę możemy ułożyć także inne owoce, orzechy oraz ulubione dodatki.

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak