Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa fantazja z galaretką, serkiem i stokrotkami
Prosty do wykonania, fantazyjny deser z truskawkami, bitą śmietaną, serkiem mascarpone i galaretką. Nie tylko smaczny, ale i pięknie przyozdobiony!
1. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody. Dodać zimną wodę, wymieszać. Odstawić, aż galaretka będzie miała pokojową temperaturę.
2. Truskawki umyć, obrać i pokroić na kawałeczki.
3. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
4. Serek przełożyć do miski. Stopniowo dodawać do niego przestygniętą galaretkę (w około 6 partiach), po każdym dodaniu wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach, aż składniki się połączą (jeśli masa się troszkę zwarzy, to proszę się nie martwić, po dodaniu do bitej śmietany masa powinna zrobić się jednolita).
5. Następnie serek z galaretką dodać do bitej śmietany i wymieszać łyżką. Do salaterek nakładać warstwami krem i truskawki. Deser wstawić na około 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem ozdobić go biszkoptami i pistacjami. Smacznego :)