Przepis i sposób przygotowania na: Trufle miłości
1. Zmiksuj 1 szklankę cukru z 4 jajkami.
2. Dodaj 1 szklankę mąki, łyżkę cukru waniliowego i łyżeczkę proszku do pieczenia.
3. Dodaj kakao.
3. Dodaj stopioną margarynę.
4. Dodaj barwnik i bardzo dokładnie wymieszaj ciasto.
5. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę i piecz 20 do 30 minut w temperaturze 175°C. Kiedy upieczesz ciasto, rozdrobnij je na gruby "piasek".
6. Gdy ciasto ostygnie i będzie zimne dodaj kremowy serek oraz rum.
7. Teraz włóż tak przygotowane ciasto do zamrażarki na około 15min, może trochę dłużej, inaczej ciasto będzie się kruszyć, gdy będziesz wyrabiać kulki.
8. Jak wyjmiesz z zamrażarki uformuj kulki. Takie o średnicy około 3cm będą w sam raz.
9. Teraz zrób palcem wgłębienie i włóż do środka wiśnię (koniecznie taką z łodyżkami). Znów uformuj kulkę.
10. Odkładaj wyrobione kulki na blaszkę lub talerz wyłożony pergaminem.
11. Gdy zużyjesz już całe ciasto, włóż tak wykonane kulki z powrotem do zamrażarki na 30min.
12. W tym czasie stop czekoladę w kąpieli wodnej. Najlepiej jest poddać czekoladę temperowaniu, ale nie jest to konieczne.
13. Jak czekolada będzie już bardzo lejąca zanurzaj kolejno kulki. Można to zrobić trzymając za wystający ogonek, jednak mi dwie kuleczki odpadły więc lepiej jest asekurować się widelcem.
14. Gdy odcieknie cały nadmiar czekolady odłóż kulkę na pergamin.Odkładaj oblane czekoladą kulki na pergamin lub inną śliską powierzchnię, abyś mogła po zastygnięciu czekolady swobodnie oderwać od podłoża.
15. Gdy oblejesz wszystkie kulki, udekoruj je cukrem perlistym (albo innymi dekoracjami) i odłóż je do lodówki albo zamrażarki, aby czekolada zastygła.
Życzę udanego święta Walentego i smacznego!