Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne kluski z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tradycyjne kluski z makiem to niezwykle proste w przygotowaniu danie wigilijne, które pełni rolę deseru. Często jest przygotowywane jako zamiennik kutii lub makowca, ale jedno jest pewne - bez maku i dużej ilości bakalii się nie obędzie! 

Składniki:

Składniki:

jaja 3
mąka 500 gram
mak 300 gram
cukier kryształ 1 szkl
margaryna 2 łyżki
miód 3 łyżki
mleko 2 łyżki
rodzynki garść

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne kluski z makiem

Tradycyjne kluski z makiem powinny zawierać własnoręcznie przygotowane ciasto makaronowe (kluseczki), dużo maku oraz solidną garść rodzynek. Przygotowany według tego przepisu deser będzie smakować rodzinie podczas wigilijnej kolacji. 

1. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej dołek i wbij do niego 2 jajka i jedno żółtko. Zagniataj ciasto, aż będzie jednolite.

2. Następnie całe ciasto porcjuj na kawałki.

3. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki płat. Wszystkie płaty zostaw na jakiś czas, aby przeschły.

4. Następnie złóż je po kilka razem i pokrój na paski, "kluseczki".

5. W dużym garnku wstaw wodę, osól ją i wrzucaj makaron na wrzątek. Makaron gotuj przez kilka minut, aż będzie miękki.

6. Mak sparz i zmiel. Następnie do maku dodaj cukier i zmiel go jeszcze raz.

7. W rondlu rozpuść margarynę, 2 łyżki cukru, miód i mleko - do tych składników dodaj mak i rodzynki, namoczone wcześniej w ciepłej wodzie. Całość dokładnie wymieszaj.

8. Ciepły mak wymieszaj z domowym makaronem.

9. Kluski z makiem najlepiej podawaj na ciepło. Smacznego!

Kluski z makiem to nie jedyny tradycyjny, wigilijny deser. Zobacz także PRZEPISY NA KUTIĘ >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak