Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna babka wielkanocna
Tradycyjna babka wielkanocna to wypiek, bez którego trudno sobie wyobrazić Święta Wielkanocne. Ten pyszny, słodki deser przygotowujemy z mąki, jajek, cukru i drożdży, a po wyrośnięciu i upieczeniu w piekarniku polewamy go słodką masą lukrową.
W tym przepisie znajdziesz szczegółowo opisane wszystkie kroki jak przygotować tradycyjną wielkanocną babkę.
Kroki postępowania
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z ½ szklanki mąki, łyżki cukru, drożdży i mleka - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W czasie, gdy rozczyn pracuje, żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Połączyć z rozczynem i resztą mąki, wyrobić do ukazania się pęcherzyków. Następnie stale mieszając, dodawać po łyżce stopionego masła i na koniec dodać kandyzowane skórki pomarańczy (lub mieszankę do keksa).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec pół godziny.
Ostudzoną babkę można ozdobić lukrem i kandyzowaną skórką z owoców cytrusowych.