Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT Z MOTYWEM KOTA

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier 1 szklanka
ocet 2 łyżeczki

Krem czekoladowy

masło 250 g
mleko 2% 200 ml
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
żółtko jajek 2 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżeczki

Krem śmietanowy

krem do tortów śmietankowy 1 szt
mleko 2% 300 ml
polewa czekoladowa
barwnik spożywczy do ciast
cukierki

Porada

Aby uniknąć opadnięcia biszkoptu nie smarujmy tortownicy tłuszczem, najlepiej sprawdza się papier do pieczenia. Po zakończeniu pieczenia biszkopt musimy pozostawić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do momentu wystudzenia.

Przepis i sposób przygotowania na: TORT Z MOTYWEM KOTA

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki octu i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - TORT Z MOTYWEM KOTA foto
2
Białka ubijamy z cukrem.
Krok 2 - TORT Z MOTYWEM KOTA foto
3
Gdy będą ubite na sztywną pianę powoli dodajemy wyrośnięte żółtka i ponownie ubijamy.
Krok 3 - TORT Z MOTYWEM KOTA foto
4
Mąkę, kartoflankę i resztę proszku do pieczenia przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do masy biszkoptowej. Całość mieszamy silikonową łyżką.
Krok 4 - TORT Z MOTYWEM KOTA foto
5
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5 - TORT Z MOTYWEM KOTA foto
6
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i dzielimy na dwa równe spody.
Krok 6 - TORT Z MOTYWEM KOTA foto
7
Przygotowanie kremu czekoladowego rozpoczynamy od rozmieszania żółtek, maki ziemniaczanej i cukru waniliowego w 100 ml mleka. Następnie gotujemy 100 ml mleka z dodatkiem ½ szklanki cukru. Do gotującego się mleka powoli wlewamy żółtka.
Krok 7 - TORT Z MOTYWEM KOTA foto
8
Budyń gotujemy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 8 - TORT Z MOTYWEM KOTA foto
9
Miękkie masło miksujemy, a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Krok 9 - TORT Z MOTYWEM KOTA foto
10
Pod koniec miksowania dodajemy kakao. Gotowym kremem przekładamy tort i dekorujemy boki.
Krem śmietankowy przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do połowy kremu dodajemy niebieski barwnik spożywczy. Z drugiej części kremy odkładamy 3 łyżki i mieszamy z czerwonym barwnikiem. Resztę kremu pozostawiamy białą. Górną powierzchnię tortu dekorujemy niebieskim kremem. Polewą formujemy kształt kota, a następnie wypełniamy białym i czerwonym kremem. Białym kremem dekorujemy również brzegi tortu. Na koniec zdobimy kolorowymi cukierkami.
Krok 10 - TORT Z MOTYWEM KOTA foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Helena63 17.07.2015 12:03
koniecznie zrobię, ale w innej wersji kolorystycznej
agaK. 04.07.2015 20:16
Przypomina hello kity, fajne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak