Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie miksując dodajemy żółtka.
W osobnej misce wymieszać obydwie mąki wraz z proszkiem.Dodajemy to do masy jajecznej mieszając łyżką drewnianą. Można miksować na małych obrotach do połączenia składników.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok 30 min w temp 180 stopni.
Gdy ciasto będzie gotowe pozostawić na chwilę w piekarniku.
Ostygnięte ciasto przekroić na pół i polać odrobiną wody z cukrem (lub alkoholem).
Krem: margarynę, masło, cukier puder i zmiksowane truskawki połączyć ze sobą.
Jedną połowę ciasta układamy do tortownicy i nakładamy połowę kremu. Na to kładziemy drugi kawałek ciasta i resztę kremu.
Na krem kładziemy pokrojone truskawki i zalewamy galaretką.
Smacznego ;)