Przepis i sposób przygotowania na: Tort tiramisu
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna, dalej ubijając dodać łyżka po łyżce cukier. Następnie dodawać żółtka dalej ubijając.
Obie mąki wymieszać, przesiać i dodać o białek. Delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do tortownicy. Wyrównać.
Piec w temp 160-170 stopni przez 30-40 min- do zezłocenia.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać mascarpone (opcjonalnie można dodać ekstrakt z wanilii).
Czekoladę zetrzeć na grubej tarce.
Układamy pierwszy blat na paterze. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy i likieru; smarujemy 1/3 masy i posypujemy 1/3 startej czekolady.tak samo postępujemy z kolejnymi blatami.
Na koniec dekorujemy boki tortu łyżką masy.
Przed podaniem chłodzimy przez 3 godziny w lodowce.
Smacznego!