Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort tiramisu

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 130 gram
mąka pszenna 100 gram
mąka ziemniaczana 33 gram

do nasączenia

kawa 160 ml
likier amaretto 80 ml

Masa

serek mascarpone 750 g
śmietana kremówka 150 ml
cukier 100 g

Dodatkowo

czekolada gorzka 100 g

Porada

Ja zamaist amaretto użyłam likieru kakaowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort tiramisu

Kroki postępowania

1
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna, dalej ubijając dodać łyżka po łyżce cukier. Następnie dodawać żółtka dalej ubijając.
Obie mąki wymieszać, przesiać i dodać o białek. Delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Tort tiramisu foto
2
Dno tortownicy (22-23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (boków ni smarujemy).
Wylać ciasto do tortownicy. Wyrównać.
Piec w temp 160-170 stopni przez 30-40 min- do zezłocenia.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 2 - Tort tiramisu foto
3
Przygotować mocna kawę. Przestudzić, wymieszać z likierem.
Kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać mascarpone (opcjonalnie można dodać ekstrakt z wanilii).
Czekoladę zetrzeć na grubej tarce.
Krok 3 - Tort tiramisu foto
4
Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.
Układamy pierwszy blat na paterze. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy i likieru; smarujemy 1/3 masy i posypujemy 1/3 startej czekolady.tak samo postępujemy z kolejnymi blatami.
Na koniec dekorujemy boki tortu łyżką masy.
Przed podaniem chłodzimy przez 3 godziny w lodowce.
Smacznego!
Krok 4 - Tort tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 24.01.2016 07:58
pyszne ciasto
gosia1988 11.01.2016 20:57
na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak