Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Pawłowej z waniliową nutą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka jajek 7
cukier puder 200 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżka
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 5 łyżeczek
laska wanilii
maliny mrożone
czekolada gorzka 4 kostki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Pawłowej z waniliową nutą

Kroki postępowania

1
Najpierw rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Lepiej, aby piekarnik czekał na bezę, niż odwrotnie.
Ubij białka z dodatkiem soli na sztywną pianę; początkowo na wolnych obrotach, później na szybszych.
Krok 1 - Tort Pawłowej z waniliową nutą foto
2
Do sztywnej piany dodaj cukier puder. Miksuj, aż się rozpuści. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj masę.
Krok 2 - Tort Pawłowej z waniliową nutą foto
3
Na papierze do pieczenia narysuj kółko o dowolnej wielkości. Wyłóż nim blachę.
Krok 3 - Tort Pawłowej z waniliową nutą foto
4
Wyłóż masę bezową na papier i wygładź.
Krok 4 - Tort Pawłowej z waniliową nutą foto
5
Piecz tort 20 minut w temperaturze 160 st., później zmniejsz ją do 130 st. i piecz przez godzinę. Po upływie tego czasu ponownie zmień temperaturę - do 100 st. i piecz bezę przez 30 minut.
Krok 5 - Tort Pawłowej z waniliową nutą foto
6
Wyjmij bezę na kratkę i włóż ją ponownie do piekarnika, aby suszyła się w jego temperaturze.
Z wierzchu powinna być chrupiąca, a w środku miękka i kleista.
Krok 6 - Tort Pawłowej z waniliową nutą foto
7
Śmietanę ubij na sztywną pianę i połącz z pięcioma łyżeczkami cukru pudru i ziarenkami wyjętymi z laski wanilii.
Krok 7 - Tort Pawłowej z waniliową nutą foto
8
Masę rozsmaruj na torcie i posyp go mrożonymi malinami i jagodami - w dowolnej ilości.
Krok 8 - Tort Pawłowej z waniliową nutą foto
9
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią tort, malując cienkie kreski.
Krok 9 - Tort Pawłowej z waniliową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 01.02.2014 07:50
już od dłuższego czasu biorę się za ten przepis, trzeba więc go wreszcie zrobić, smacznie
tessinka 19.01.2014 21:05
aż zapachniało latem
Małgorzata9 19.01.2014 20:34
super słodkości
gosia1988 19.01.2014 20:28
na pewno smaczny
everay 19.01.2014 20:15
pyszności:))
wwwiolka 19.01.2014 20:08
Przepiękny i na pewno pyszny.
Magula 19.01.2014 19:27
mniam kusisz
Megg 19.01.2014 19:20
przepiękny torcik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak