Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Pavlova z truskawkami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 sztuka
cukier miałki 300 gram
mąka ziemniaczana 1 1/2 łyżka
ocet winny 1 1/2 łyżeczka
sól 1 szczypta
śmietana kremowa 30% 400 mililitr
truskawki 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Pavlova z truskawkami

Białka ubijamy ze szczyptą soli do białości. Stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Kiedy masa będzie szklista, jednolita i zacznie sztywnieć dosypujemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Ubitą na sztywno masę z białek wykładamy na papier do pieczenia formując okrąg o średnicy około 20 centymetrów i wysokości 10 centymetrów. Blaszkę wstawiamy od razu do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (dolna grzałka) i pieczemy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Po około 10 minutach uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na wystudzoną bezę wykładamy ubitą na sztywno śmietanę i truskawki lub inne owoce sezonowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 21.02.2014 08:18
jestem fanką takich torcików ;)
31.12.2013 12:31
Wyszedł przepyszny ;)
RenataZ-et 27.11.2012 19:03
przepiękny! :)
Aleksandraa 28.09.2012 10:57
świetny :)
Barbara/zuza22_85 20.09.2012 09:37
smaczny
Betka 12.09.2012 09:29
mmm piękny;)
edi 11.09.2012 20:07
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak