Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo- kawowy z wiśniami
Żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru do białości. Dodać ¼ szklanki zimnej wody i zapach oraz suche składniki. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Białka ubić na sztywno dodając po jednej łyżce ½ szklanki cukru. Następnie delikatnie drewnianą łyżką wymieszać je z masą orzechową. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części. Piec ok. 15-18 minut w 175 stopniach.
Przygotować masę. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać adwokat cały czas miksując na wolnych obrotach i kawę.
Wiśnie wcześniej wydrylować i na noc zalać wiśniówką.
Ciasto nasączyć pozostała wiśniówką. Tylko na pierwszym placku zaraz po nasączeniu wyłożyć wiśnie i kremówkę na pozostałych samą kremówkę. Tak przygotowany tort dowolnie udekorować. Ja na wierzchu rozsmarowałam dżem wiśniowy, udekorowałam kleksami kremówki zaś w środek włożyłam po wisience. Boki udekorowałam pokruszonymi orzechami włoskimi.