Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi
Jeśli szukacie klasycznego przepisu na tort to właśnie go znaleźliście. Tort czekoladowo-kawowy z tego przepisu wychodzi pyszny.
- dokładny opis przygotowania biszkoptu,
- masa na bazie serka mascarpone (dzięki temu krem wychodzi delikatny),
- przepis na polewę czekoladową.
Kroki postępowania
BISZKOPT:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając.
Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao. Bardzo delikatnie (!) wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki, do połączenia składników.
Masę delikatnie przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarujemy ), wyrównać.
Piec 35-40 minut w temperaturze 160°-170°C, do tzw. suchego patyczka, najlepiej z grzaniem góra-dół.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm upuścić na podłogę. Odstawić do wystudzenia do lekko uchylonego piekarnika.
Po wystudzeniu nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy.
Przygotować nasączenie - likier kawowy wymieszać z wodą (likier można zastąpić mocną kawą).
KREM:
Schłodzoną śmietanę kremówkę oraz schłodzony serek mascarpone ubić mikserem do otrzymania sztywnej masy (uważać aby ubijanie nie trwało zbyt długo, gdyż krem może się zważyć ). Do ubitego kremu wmieszać startą na grubych oczkach czekoladę (około 60 g ).
Odłożyć 5 łyżek kremu do posmarowania boków tortu.
UWAGA: Jeśli używacie śmietany kremówki 30%, wówczas warto wspomóc się zagęstnikiem do śmietany, tzw. śmietan - fixem. Jeżeli jest to śmietana 36% dodatkowy "usztywniacz" nie jest konieczny.
Przykryć drugim blatem, nasączyć go połową pozostałej kawowej mieszanki, posmarować pozostałą częścią powideł i wyłożyć drugą połowę kremu śmietankowego, wyrównać.
Przykryć ostatnim blatem, naponczować pozostałą mieszanką kawową.
Boki posmarować odłożonym kremem. Obsypać je startą na grubych oczkach czekoladą (około 70 g).
POLEWA:
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Masło, śmietanę, cukier i kakao zagotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić.
Najlepiej smakuje na drugi dzień :)
Smacznego :)