Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 16 g
cukier 1/4 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 1 łyżeczka

Dodatkowo

cappuccino waniliowe 6 czubatych łyżek
mleko 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżki
śmietana kremówka 1 szklanka
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
kefir 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka

Poncz

cytryna 1/2 sztuki
woda 2-3 łyżki
cukier 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut.
Krok 1 - Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem foto
2
Do ubitych z cukrem jajek dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką średniej tortownicy (ok. 22 cm).
Krok 2 - Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem foto
3
Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć na czystą ściereczkę i dobrze ostudzić.
Krok 3 - Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem foto
4
Ostudzony biszkopt ponownie umieścić w blaszce. Z cytryny wycisnąć sok. Dodać do niego 3 łyżeczki cukru i 2-3 łyżki wody. Dokładnie wymieszać. Ponczem nasączyć biszkopt.
Krok 4 - Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem foto
5
Mleko zagotować. Zalać nim proszek cappuccino,dokładnie wymieszać. W gorącym cappuccino rozpuścić żelatynę, lekko przestudzić.
Krok 5 - Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem foto
6
Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 6 - Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem foto
7
Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i cappuccino z żelatyną. Dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem foto
8
Masę wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Krok 8 - Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem foto
9
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę dodać do kefiru, dokładnie wymieszać, wylać na masę cappuccino.
Krok 9 - Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem foto
10
Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem można torcik posypać np. kakao rozpuszczalnym.
Krok 10 - Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 03.10.2014 16:19
smakowicie wygląda!
Helena63 03.10.2014 15:17
ciasto cappucino jadłam i robiłam - jest pyszne
bietka 03.10.2014 14:21
super ciacho :)
Ola1young 03.10.2014 13:40
apetyczne ciacho
dodi 03.10.2014 11:55
smacznie wygląda
Anna169Hosz 03.10.2014 11:01
Ale pyszności, brakuje tylko kawusi do pełni szczęścia :)
Czyki 03.10.2014 10:49
Ale smaczne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak