Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaparzona mocna kawa 350 ml
żółtko jajek 4 szt
białko 2 szt
likier amaretto 25 ml
cukier puder 100 g
serek mascarpone 500 g
biszkopty podłużne 300 g
kakao do posypania 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

Jajka włożyć do zlewu i przelać gorącą wodą. Zaparzyć kawę i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty i jasny krem. Następnie stopniowo dodawać likier cały czas ubijając. Porcjami po 3 łyżki dodawać serek mascarpone, cały czas ubijając aż krem będzie gęsty i jednolity. W oddzielnej misce ubić jajka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać resztę cukru i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Połączyć z kremem delikatnie mieszając łyżką. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie i układać w prostokątnym naczyniu. Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Posmarować resztą kremu, posypać kakao i wstawić do lodówki na min. 3 godziny.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 11.04.2016 09:06
Moje smaki :) mniam
Franciszek 11.04.2016 00:54
Piękne ciastko
ada.la 10.04.2016 20:20
pyszne ciasteczko
Mama niejadka 10.04.2016 18:49
Pyszne ciasto
Aleksandra/Olcia 10.04.2016 16:18
ale bym zjadła
IKrakowianka 10.04.2016 16:10
bardzo apetyczne ciasto
ania2610 10.04.2016 15:49
na takie ciacho bym się skusiła - bardzo lubię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak