Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Terrine z pistacjami

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kilogram
filet z kurczaka 1/2 kilogram
szynka parmeńska 100 gram
whisky 2 łyżka
Czosnek suszony Prymat 4 łyżeczka
tymianek 2 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
płatki owsiane 4 łyżka
woda 1/2 szklanka
pistacje 80 gram

Porada

zmielona łopatka wieprzowa filet z kurczaka szynka parmeńska w plastrach whisky czosnek granulowany tymianek sos sojowy sól pieprz płatki owsiane błyskawiczne wrząca woda pistacje niesolone

Przepis i sposób przygotowania na: Terrine z pistacjami

Opłukane i osuszone filety z kurczaka kroję w kostkę 2x2 cm. Przekładam do miski, oprószam solą, pieprzem, dwiema łyżeczkami czosnku i łyżeczką tymianku, dodaję whisky. Dokładnie mieszam, miskę szczelnie zakrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc.

Łopatkę wieprzową mielę na dużych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i pozostałym czosnkiem i tymiankiem. Bardzo dokładnie mieszam, tą miskę również zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc.

Następnego dnia płatki owsiane zalewam wrzącą wodą i odstawiam pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie napęczniałe płatki łączę z mielonym mięsem i pokrojonymi filetami z kurczaka. Dodaję pistacje i całość bardzo starannie mieszam.

Foremkę o wymiarach 27 x 8,5 cm spryskuję oliwą, ścianki i dno formy wykładam plastrami szynki parmeńskiej. Przekładam do niej mięso, dokładnie ugniatam. Formę owijam w dwie warstwy grubej folii aluminiowej i wstawiam do drugiej, większej foremki, którą do połowy wypełniam wrzącą wodą. Bardzo ostrożnie wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 1 godzinę. Upieczoną terrine zostawiam w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawiam ją do lodówki na kilka godzin, obciążoną deseczką i np. puszką pomidorów. Dokładnie schłodzoną terrine podaję pokrojoną na plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 14.06.2014 17:53
bardzo pyszna domowa wędlinka:)
caralajna 01.06.2014 18:29
robi wrażenie, świetna robota :)
teresa18 01.06.2014 11:55
zdrowe i apetyczne
Sroczka 01.06.2014 11:07
Coś pysznego, zjadłabym.
dwa pokoje z kuchnią 01.06.2014 10:31
super przepis!
brioszka 01.06.2014 09:47
apetyczne!
kasienka23 01.06.2014 09:28
świetny przepis!
Edith85 01.06.2014 08:57
wyglada naprawde pysznie
IZABELA29 01.06.2014 08:37
imponujące mięsko
Lidzia 01.06.2014 08:20
Bardzo apetyczna.
Sylwia26 01.06.2014 08:05
wygląda apetycznie
wwwiolka 01.06.2014 00:12
Bardzo fajnie wygląda.
Niki22 31.05.2014 23:41
coś w sam raz dla mnie :)
misia53 31.05.2014 23:01
Napracowałaś się sporo ale efekt zadziwiający
mufinka79 31.05.2014 22:57
Pysznie wygląda ;)
Mniam 31.05.2014 22:25
Jakie to mięsko musiało być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak