Przepis i sposób przygotowania na: Terrine z pistacjami
Łopatkę wieprzową mielę na dużych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i pozostałym czosnkiem i tymiankiem. Bardzo dokładnie mieszam, tą miskę również zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc.
Następnego dnia płatki owsiane zalewam wrzącą wodą i odstawiam pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie napęczniałe płatki łączę z mielonym mięsem i pokrojonymi filetami z kurczaka. Dodaję pistacje i całość bardzo starannie mieszam.
Foremkę o wymiarach 27 x 8,5 cm spryskuję oliwą, ścianki i dno formy wykładam plastrami szynki parmeńskiej. Przekładam do niej mięso, dokładnie ugniatam. Formę owijam w dwie warstwy grubej folii aluminiowej i wstawiam do drugiej, większej foremki, którą do połowy wypełniam wrzącą wodą. Bardzo ostrożnie wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 1 godzinę. Upieczoną terrine zostawiam w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawiam ją do lodówki na kilka godzin, obciążoną deseczką i np. puszką pomidorów. Dokładnie schłodzoną terrine podaję pokrojoną na plastry.