Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka orkiszowa 150 g, razowa
mąka krupczatka 50 g
jajko 1
masło 100 g
woda zimna 1-2 łyżki

Nadzienie

szparagi białe 500 g
cebula czerwona 3
masło 1 łyżka
miód 1 łyżka
tymianek cytrynowy 5 gałązek
sól i pieprz
ser feta 1 łyżka, z solanki, w kostkach
śmietana kremówka 200 g
jajko 1
ser żółty 100 g, np. gouda, starty

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodaj 1-2 łyżki zimnej wody (najlepiej dodawaj stopniowo). Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
Krok 1 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
2
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w pióra. a patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę, smaż aż się zeszkli, dodaj listki tymianku, smaż często mieszając, jak zacznie się trochę przysmażać polej miodem i wymieszaj, jeszcze smaż chwilkę. Odstaw do ostudzenia.
Krok 2 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
3
Szparagi obierz, zawsze zaczynając od główki, odłam końce jeśli są zbyt zdrewniałe, jeśli są bardzo świeże można tylko podciąć. W dużym i wysokim garnku zagotuj wodę, dodaj po 1 łyżece soli i cukru. Szparagi włóż tak by główki wystawały po za powierzchnię wody, gotuj ok. 8 minut. Wyłóż na talerz.
Krok 3 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
4
Ciasto wyjmij z lodówki, formę do tarty o wym. 20x25 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto rozwałkuj na kształt formy, wyłóż nim formę i wylep brzegi. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem.
Krok 4 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
5
Na ciasto nałóż papier do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki lub fasolę/groch by obciążyć ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 8 minut, potem ściągnij papier z kulkami i dopiekaj jeszcze z 6 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
Krok 5 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
6
Słodką śmietankę wymieszaj z jajkami i serem żółtym, dodaj z 1 łyżeczkę pieprzu i odrobinę soli. Na spodzie układaj szparagi, cebulę, ser feta. Całość polej mieszanką jajeczno-serową.
Krok 6 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
7
Tartę wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz 30 minut.
Krok 7 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 14.06.2016 22:43
Smaczna tarta
Ola1984 08.06.2016 10:19
Pyszna tarta. Skusiłabym się na spory kawałek :)
Wiktoria29 07.06.2016 15:51
brzmi kusząco
Aleksandra/Olcia 07.06.2016 13:41
wspaniała tarta
ilka01 07.06.2016 12:27
pyszności :)
Mniam 07.06.2016 11:35
Karmelizowana cebula i szparagi to bardzo ciekawe zestawienie.
Benita 07.06.2016 11:02
apetyczna propozycja
IZABELA29 07.06.2016 10:57
pysznie wygląda
Wiesława1 07.06.2016 10:27
Wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak