Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jagodami i białą czekoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

margaryna 100 gram
mąka 200 gram
jajko 1
cukier 2 łyżki
kwaśna śmietana 1 łyżka

Masa czekoladowa

biała czekolada 100 gram
jajko 2
cukier 2 łyżki
śmietanka kremowa 200 ml
jagody mała miseczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jagodami i białą czekoladą

Kroki postępowania

1
Do miski przekładamy margarynę, mąkę, jajko, cukier i kwaśną śmietanę. Składniki zagniatamy na ciasto.
Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i mrozimy ok. 10-15 minut.
Krok 1 - Tarta z jagodami i białą czekoladą foto
2
Po tym czasie ciastem wylepiamy dużą formę do tarty lub dwie małe. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Po czym chwilę ciasto studzimy.
Krok 2 - Tarta z jagodami i białą czekoladą foto
3
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Krok 3 - Tarta z jagodami i białą czekoladą foto
4
Kremówkę ubijamy z jajkami, cukrem i przestudzoną czekoladą.
Krok 4 - Tarta z jagodami i białą czekoladą foto
5
Masę wylewamy na podpieczone spody ciasta.
Krok 5 - Tarta z jagodami i białą czekoladą foto
6
Na wierzchu układamy jagody. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Tarta z jagodami i białą czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak