Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 200 g (typ mąki jasnej np. 630)
mąka krupczatka 50 g
jajko 1
cukier 90 g
masło 120 g, w temp. pokojowej
woda zimna 1-2 łyżki

Krem czekoladowy

serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 200 g
czekolada mleczna 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 blaty

Galaretka

galaretka cytrynowa 1
woda 400 ml
gruszka 1

Dekoracja

czekolada gorzka 2-3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce

Kroki postępowania

1
Sypkie składniki na ciasto wyłóż na stolnicę, wkrój masło. Przesiekaj specjalną siekaczką do ciast lub nożem. Uformuj kpczyk, zrób wgłębienie, wbij jajko, wymieszaj.
Krok 1 - Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce foto
2
Na blacie podsypanym mąką zagnieć ciasto. Jeśli trzeba, bo ciasto nie łączy się, możesz dodać zimną wodę. Uformuj z niego dysk, zawiń w folię śniadaniową i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce foto
3
Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanym blacie rozwałkuj. Wyłóż nim tortownicę o średnicy 28 cm (użyłam silikonową). Spód ponakłuwaj widelcem.
Krok 3 - Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce foto
4
Tortownicę z ciastem wyłóż papierem pergaminowym i wysyp dno fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, aby ciasto się nie wybrzuszało. Wstaw do piekarnika i piecz przez 12 minut. Zdejmij papier i fasolę, a następnie piecz ciasto jeszcze przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyłóż na talerz, na którym będzie serwowana.
Krok 4 - Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce foto
5
Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku. Zostaw do lekkiego stężenia. Gdy przestygnie możesz wstawić ją do lodówki, ale co jakiś czas zaglądać i mieszać by zdążyć ją wyjąć przed całkowitym ścięciem.
Krok 5 - Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce foto
6
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno, dodawaj porcjami mascarpone i ubijaj, dodawaj też przestudzoną czekoladę i ubijaj.
Krok 6 - Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce foto
7
Blaty żelatyny namocz w zimnej wodzie na 5 minut. Odlej wodę a żelatynę zalej 1-2 łyżkami wrzątku, rozpuść. Do żelatyny dodaj 2 łyżki kremu i rozmieszaj razem, wlej do miski z kremem i ponownie ubij.
Krok 7 - Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce foto
8
Na przestudzony spód wyłóż krem i wstaw tartę do lodówki na 1 godzinę.
Krok 8 - Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce foto
9
Gruszkę obierz i pokrój w małe kwadraty.
Krok 9 - Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce foto
10
Gruszkę wyłóż równomiernie na zastygły krem czkoladowy. Ciemną czekoladę zetrzyj bezpośrednio na gruszkę. Całość zalej tężejącą galaretką. Może się tak zdarzyć, że galaretki będzie ciut więcej, niż potrzeba na tartę. Nie dawajmy jej więcej jeśli miałaby się przelewać przez boki. Ciasto wstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Krok 10 - Tarta z czekoladowym mascarpone i gruszką w galaretce foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.05.2015 22:44
ciekawe smaki :)
Mancia w kuchni 08.04.2015 08:58
super przepis, bardzo apetyczny
Pani Domu 08.04.2015 07:50
piękna tarta
caralajna 07.04.2015 20:30
ciekawy przepis
Skotka 07.04.2015 18:31
Pyszny deser:)
gosia561 07.04.2015 17:28
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak