Przepis i sposób przygotowania na: Tarta warzywno-grzybowa
Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, szczyptę soli, posiekać nożem, zagniatać szybko ciasto dodając jajko i 2 łyżki wody.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć, cienko rozwałkować, formę wysmarować delikatnie oliwą i wylepić ciastem. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.
W między czasie przygotować farsz.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Grzyby oczyścić, opłukać i osuszyć i pokroić.
Na rozgrzanej oliwie (połowie) podsmażyć grzyby, dodać obraną pokrojoną cebulę oraz pokrojony czosnek, doprawić solą, chwilę poddusić i wyłożyć na miseczkę.
Na pozostałej oliwie podsmażyć obrane, opłukane i osuszone różyczki brokuła, smażyć około 5-7 minut, dodać obgotowanego w osolonej wodzie i odsączonego kalafiora (również różyczki), dodać pokrojonego w półplasterki pora oraz przygotowane pomidory, wymieszać chwilę poddusić i zdjąć z ognia.
Jajka rozbełtać wymieszać ze śmietaną i przyprawami.
Na podpieczonym cieście rozłożyć warzywa i grzyby.
Całość zalać przygotowanym jajkiem i piec w 180-200 stopni jeszcze około 25-30 minut.
Podawać zaraz po upieczeniu, chociaż szczerze powiem że na zimno smakuje równie dobrze jak na ciepło.