Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 100 g
kakao 2 łyżki
masło 75 g
wiórki kokosowe 25 g
jajko 1 szt
cukier puder 50 g

wierzch

jajko 4 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 200 g
śmietana 18 proc 150 ml
sok z pomarańczy 1 szt
skórka pomarańczowa

mus

rabarbar 1 łodyga
pomarańcza 1 szt
Syrop: 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory

Kroki postępowania

1
Składniki na spód umieścić w misce, zagnieść, uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1/2h.
Krok 1 - tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory foto
2
Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty posypaną mąką, łącznie z bokami. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką, aby ciasto "nie wstało" w trakcie pieczenia. Piec w 200C przez kwadrans.
Krok 2 - tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory foto
3
Przygotować nadzienie na wierzch: jajka i żółtko wybić do rondelka. Dodać cukier. Zmiksować na gładką masę.
Krok 3 - tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory foto
4
Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory foto
5
Z 1 pomarańczy wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać całość.
Krok 5 - tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory foto
6
Masę przelać na wystudzony czekoladowy spód. Piec 50min w 160C.
Krok 6 - tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory foto
7
Teraz czas na mus. Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki, podobnie z pomarańczą. Z pomarańczy należy usunąć białą skórkę.
Krok 7 - tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory foto
8
Rabarbar z pomarańczą przełożyć do rondelka. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu do połączenia się składników w gęsty sos. Osłodzić syropem. Ja użyłam syropu z passiflory. Można także użyć miodu.
Krok 8 - tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory foto
9
Mus przetrzeć przez sito, aby pozbyć się rabarbarowych łusek.
Krok 9 - tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory foto
10
Tartę podawać posypaną cukrem pudrem w towarzystwie musu.
Przepis na tartę pochodzi od użytkownika czekoladka_m, z moimi małymi zmianami, zaś mus do tarty jest mojego pomysłu.
Smacznego!
Krok 10 - tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 13.07.2014 07:11
rewelacja, moje smaki
Kejti 26.05.2014 10:27
Musi być pyszna :-)
cukiereczek 25.05.2014 07:43
to się nazywa Najsłodsza,najwspanialsza Tarta
marcia7 24.05.2014 22:45
ciekawa tarta
RenataZ-et 24.05.2014 22:10
wygląda apetycznie
Konczi 24.05.2014 21:53
smacznie u Ciebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak