Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czekoladowa ze śliwkami

5.0
(76)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszną i aromatyczną tatrę czekoladową z budyniem oraz śliwkami. Kruche ciasto wypełnia słodka, delikatna i mocno czekoladowa masa budyniowa, której smak cudownie łączy się z lekko kwaskową nutą śliwek. Wierzch zdobi starta gorzka czekolada oraz uprażone orzechy włoskie.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 180 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 60 gramów
kakao 2 łyżki
mleko 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta

MASA BUDYNIOWA

jogurt grecki 200 gramów
budyń czekoladowy 40 gramów
cukier puder 80 gramów
kakao 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

DODATKI

śliwki 10 sztuk
gorzka czekolada 2 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki

Porada

BLASZKA: 23 cm forma do tarty * Użyłam budyniu bez cukru. Jeśli użyjemy budyniu z cukrem to dodajmy mniej cukru pudru do masy budyniowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa ze śliwkami

Tarta czekoladowa ze śliwkami i orzechami to idealny pomysł na deser przy okazji wspólnego świętowania z rodziną. 

Z poniższego przepisu dowiesz się:

- jak zrobić kruche ciasto

- jak przygotować tartę na słodko

- w ilu stopniach piec tartę

KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i kakao, dodajemy żółtko, łyżkę mleka, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

KROK 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

KROK 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt grecki, jajko, cukier puder, budyń (proszek)* oraz łyżeczkę kakao i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy je na półćwiartki.

KROK 4. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki śliwek, które dość ciasno układamy. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.

KROK 5. Na koniec lekko prażymy orzechy włoskie (na rozgrzanej suchej patelni, tak aby wydobyć ich aromat), a następnie studzimy je i siekamy. Czekoladę ścieramy na tarce. Gdy tarta ostygnie posypujemy ją kawałkami czekolady oraz orzechami włoskimi.

Tarta czekoladowa idealnie smakuje do kawy. Śliwki oraz czekolada doskonale się uzupełniają, a orzechy dodane na wierzch idealnie podkreślają całość słodkiego dania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak