Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka świąteczna peklowana

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka surowa ok. 2-2.5 kg
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
czosnek 3-4 ząbki
majeranek garść
kolendra łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka świąteczna peklowana

Kroki postępowania

1
Zagotować ponad pół l wody. Do lekko ostudzonej wsypać sól peklową oraz pozostałe przyprawy ("na oko"). Włożyć mięso i uszczelnić garnek lub miskę. Schować do lodówki lub na balkon ;)
Krok 1 - Szynka świąteczna peklowana foto
2
Po ok. tygodniu marynowania wyjąć z zalewy i osuszyć. Włożyć do siatki do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec 15 min 220 stopniach po czym zmniejszyć do 200 stopni i piec ok. 2 h. W trakcie pieczenia obracać mięso.
Krok 2 - Szynka świąteczna peklowana foto
3
Ostudzoną wyjąć z siatki. Wspaniała, delikatna i soczysta szyneczka;)
Krok 3 - Szynka świąteczna peklowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 26.12.2012 23:59
smaczne
mysza75 26.12.2012 23:46
Nie ma to jak swoja szynka :-)
Monika58 26.12.2012 23:02
smaczna
sylwia / sytofala 26.12.2012 22:53
ALEŻ smakoitości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak