Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona z solanki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Marynata

woda 2 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 szt
czosnek 4 ząbki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 4 łyżki

Mięso

szynka wieprzowa 1 - 1,5 kg
kostka rosołowa 1 szt
przyprawa uniwersalna do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Przyprawa do mięs Prymat do smaku
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona z solanki

Kroki postępowania

1
Wieprzowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie związujemy ciasno .
Krok 1 - Szynka pieczona z solanki foto
2
Do garnka wlewamy wodę a następnie dodajemy sól peklową oraz ziele angielskie , liście laurowe oraz obrany czosnek. Wkładamy szynkę i odstawiamy do lodówki na 3 do 5 dni. Codziennie obracamy mięso.
Krok 2 - Szynka pieczona z solanki foto
3
Po wyznaczonym czasie mięso nacieramy przyprawami. Pozostawiamy jeszcze przez 2-3 godziny w lodówce.
Krok 3 - Szynka pieczona z solanki foto
4
Mięso wkładamy do rękawa foliowego. Wlewamy do środka ok. 1,5 szklanki wody , dodajemy czosnek z marynaty oraz kostkę rosołową. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem rozcinamy rękaw jeśli chcemy aby wierzch się ładnie zarumienił.
Krok 4 - Szynka pieczona z solanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.04.2017 08:16
smaczna szyneczka
w mojej kuchni 19.04.2017 16:48
same pyszności
jagoda5913 18.04.2017 20:57
pyszna domowa
Olga_SK 18.04.2017 20:52
Domowe wędliny są najpyszniejsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak