Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie żeberka w miodzie i Salsie Mexicana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1 kg
sól

Marynata

sos 200 ml (salsa mexicana)
miód płynny 1-2 łyżki

Porada

Chyba szybszych i jednocześnie smacznych żeberek - nie da się upiec.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie żeberka w miodzie i Salsie Mexicana

Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki.
Każdą część delikatnie oprószyć solą.
Składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut.
(Ten krok można pominąć.)
Po tym czasie żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 100-120 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.)
Pierwsza godzina pieczenia powinna odbywać się pod przykryciem (np. folią aluminiową).
Późnej - co jakiś czas, żeberka należy polewać wytwarzającym się sosem.

Domowy sos salsa mexicana:
Składniki:
2 pomidory świeże (bez skórki)
1 biała cebula
1/2 czerwonej papryki
4 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej papryczki chili
sok z cytryny
sól

Wszystkie składniki zblendować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 18:59
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak