Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone żeberka wieprzowe w słodko-kwaśnej marynacie, DS XX odc. 15
Żeberka mogą wydawać się trudnym mięsem, ale jeśli mamy dobry przepis, to wszystko pójdzie jak z płatka! W tym przepisie znajdziecie ciekawą, słodko-kwaśną marynatę, a także sałatkę z gotowanych ziemniaków. Całość tworzy niezwykle smakowitą całość!
Jak zrobić żeberka w marynacie słodko-kwaśnej?
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wkładamy żeberka. Solimy i obsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie marynaty: dodajemy sos sojowy, pastę z chili, posiekany czosnek i przyprawiamy Imbirem Prymat. Wsypujemy cukier brązowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną cebulę dymkę. Żeberka smarujemy marynatą i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika: funkcja termoobieg, temperatura 180 stopni, czas 90 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wkładamy żeberka. Solimy i obsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie marynaty: dodajemy sos sojowy, pastę z chili, posiekany czosnek i przyprawiamy Imbirem Prymat. Wsypujemy cukier brązowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną cebulę dymkę. Żeberka smarujemy marynatą i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika: funkcja termoobieg, temperatura 180 stopni, czas 90 minut.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Gotowe żeberka podajemy z sałatką z ziemniaków i posypujemy pestkami dyni.