Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzkie pierniczki

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kruche pierniczki szwedzkie, zwane w kraju swojego pochodzenia "Pepparkakor" to alternatywa dla naszych tradycyjnych, korzennych ciasteczek. Przygotowuje się je w różnych kształtach, dekoruje na milion sposobów, ale co ważne - mają nie tylko cieszyć oko, ale również zachwycać  kubki smakowe. Takie właśnie są pierniczki szwedzkie. Koniecznie sprawdźcie przepis. 

Składniki:

syrop klonowy 150 mililitrów
masło 110 gramów
mąka 374 gramów
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczka
jajko 1 sztuka
cukier trzcinowy 100 gramów
goździki mielone 1/4 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 ły żeczki

Lukier:

białko 1 sztuka
cukier puder 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie pierniczki

Kruche pierniczki szwedzkie, przygotowuje się bardzo podobnie jak nasze tradycyjne korzenne ciasteczka. By nadać ciastu słodyczy używa się syropu klonowego, a nie miodu, a zamiast sody oczyszczonej dodaje się proszek do pieczenia. Pierniczki szwedzkie różnią się od doskonale nam znanych tym, że ciasto do wykrajania kształtów rozwałkowuje się na bardzo cienkie. To właśnie dzięki temu są niezwykle delikatne. Nie musimy przygotowywać ich z dużym wyprzedzeniem, tak by stały się miękkie. Pierniczki szwedzkie powinny być kruche.

1. W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, masło, cukier trzcinowy i mieszamy.

2. Podgrzewamy do czasu aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia na pół godziny.

3. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy korzenne, dodajemy przestudzony z rondelka syrop klonowy i jajko.

4. Zagniatamy mikserem. Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h albo całą noc.

5. Ciasto wałkujemy małymi porcjami cienko i podsypujemy mąką.

6. Wykrwawmy dowolne kształty foremkami. Na blaszce wysmarowanej układam pierniki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 175 stopni na około 8 minut.

Lukier: ubijam białko mikserem na sztywną pianę i dodaję cukier około 2 szklanki cukru pudru. Zależy ile mamy pierników.

Pierniki lukrujemy według uznania.

Kilka sztuk polukrowałam dodatkowo czekoladą.

Pierniczki można wieszać na choinkę, wtedy robimy dziurki przed pieczeniem

Smacznego

Kruche pierniczki szwedzkie są pełne korzennego smaku i aromatu, a to wszystko dzięki idealnie skomponowanym przyprawom wchodzącym w ich skład. Jeśli zainspirował Was ten przepis na pierniczki szwedzkie - koniecznie sprawdźcie więcej w zakładce ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 25.02.2013 16:09
fajny przepis
IwonaKa 13.02.2013 10:54
wyglądają pięknie,na pewno bardzo smaczne,nigdy nie jadłam ciasteczek z syropem klonowym
Bernadeta1 31.01.2013 19:51
ale zdolności,super
Dorian 30.01.2013 07:52
sliczne
Beata23 09.01.2013 09:09
Muszą być przepyszne
Henryka2 02.01.2013 20:08
Ładnie wyglądają.
parysek10 02.01.2013 15:07
ale cudne
mysza75 02.01.2013 14:44
To moje pierwsze zdobienie :-)
Konczi 02.01.2013 14:40
bardzo ładnie zdobione, podobają mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak