Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Młody rabarbar w sprzedaży. U nas nietypowo wykorzystany, nie kompot, nie ciasto , ale jako chutney do szaszłyków z kurczaka.

Składniki:

Składniki:

rabarbar 400 gramów
filety z kurczaka 400 gramów
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 pęczki
olej 2 łyżki
rodzynki sułtańskie 100 gramów
sos sojowy 4 łyżki
cukier 1 łyżka
mąka z tapioki 1 łyżka
gałązki rozmarynu 2 sztuki

Porada

W przepisie użyliśmy mąki z tapioki.

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze

Rabarbar i dymki oczyściłem, pokroiłem w kawałki 3 cm.
Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut. Dodałem rodzynki, sos sojowy, cukier, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł.

Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney (można użyć mąkę ziemniaczaną). Dodałem dwie gałązki rozmarynu.

Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.

Piekłem 15 minut na grillu (można smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut ).

Szaszłyki podałem na jeszcze ciepłym chutneyu rabarbarowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak