Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z renetą i budyniem wiśniowym.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
żółtko surowe 5 szt
śmietana gęsta 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
sól 1 szczypta
margaryna zimna 25 dag
cukier do budyniu 6 czubatych łyżek
mleko 1,25 litra
cukier 1 szklanka
budyń wiśniowy 3 opakowania
jabłka 5 szara reneta

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z renetą i budyniem wiśniowym.

Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą.Dodać cukier.Zimną margarynę pokroić na małe kawałki i wraz z mąką rozkruszyć w palcach jak kruszonkę.Wbić żółtka i dodać śmietanę.Bardzo szybko zagnieść ciasto. 2\3 ciasta wykleić na dno dużej blaszki do pieczenia,posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka umyć,obrać i wykroić gniazda nasienne.Pokroić ćwiartki jabłek w grubą kostkę i rozłożyć je na cieście. Z 1,25 l mleka ugotować budyń wiśniowy,dodając cukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Gorący wylać na jabłka. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierch budyniu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut.Ciepłe można oprószyć cukrem pudrem.gdy wystygnie wstawić do lodówki,by budyń stężał.Najlepsze jest następnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 25.04.2014 09:29
bardzo smaczne ciasto
monisia1977 18.12.2012 06:15
dobre
gosia561 17.12.2012 22:18
ciekawe dodatki
Simeo 17.12.2012 21:35
uwielbiam każdego rodzaju szarlotki
Habibi 17.12.2012 20:42
Robię podobną, wzorując się na "Uśmiechu Teściowej" :)
Monika111 17.12.2012 20:27
Fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak