Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z bitą śmietaną

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczypta soli
jajko 2 sztuki
cukier puder 1/3 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 4 łyżki
woda 1/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
wrzątek 1/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
wrzątek 1/5 szklanki
orzechy laskowe 3 łyżki
kremówka 330 ml
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bitą śmietaną

Przepis na biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie obkrawamy brzegi biszkoptu i przekładamy go na paterę.
Przepis na mus:
Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy wody i cukru i podsmażamy przez 10 minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i blenderem miksujemy jabłka na mus. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do musu. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przepis na bitą śmietanę:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę 30% przelewamy do wysokiego naczynia i dodajemy cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 6-8 minut i dodajemy do całości rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Całość jeszcze chwilę miksujemy.
---
Na wystudzony biszkopt nakładamy mus jabłkowy i następnie bitą śmietanę. Wierzch szarlotki posypujemy mielonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 26.12.2013 11:14
To jedno z najpyszniejszych ciast :)
migotka28 03.10.2013 09:38
pyszne ciacho
Katarzyna59 16.09.2013 08:01
bardzo apetyczna
Barbara777 22.08.2013 21:00
bardzo dobra:)
Janina 22.08.2013 12:40
Pychotka;)
msmors 22.08.2013 12:20
super deserek
mufinka79 22.08.2013 12:18
Pięknie się prezentuje z ta bita śmietaną :) Pycha!
Megg 22.08.2013 10:57
bardzo lubię szarlotki, pyszna
idealme 22.08.2013 10:46
wygląda przepysznie ;)
2milutka 22.08.2013 10:33
ładnie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak