Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA NA BISZKOPCIE POD LEŚNĄ KOŁDERKĄ

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt.
cukier 1/2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 1 łyżka
jabłka 1 kg
ocet 2 łyżki
cukier 1 szklanka
galaretka cytrynowa 2 szt.
Składniki na piankę:
bita śmietana 2 opakowania
galaretka owoce leśne 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA NA BISZKOPCIE POD LEŚNĄ KOŁDERKĄ

Wykonanie marmoladki:

Jabłka kroimy w grubą kostkę, skrapiamy octem i odstawiamy na parę godzin. Następnie wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około godziny cały czas mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto.

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie pianki owocowej:

Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy owocami leśnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.09.2013 21:08
wygląda fenomenalnie :)
sanielcia 23.09.2013 19:33
fajny przepis ale najlepsza w tym ciescie to ta kolderka :)
dwa pokoje z kuchnią 23.09.2013 18:07
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak