Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka jabłkowo pomarańczowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 szt
mąka pszenna 3 szklanka
cukier kryształ 1,5 szklanka
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
jabłka 1 kg
pomarańcza 1 szt
aromat cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka jabłkowo pomarańczowa

Jabłka obrać pokroić w kostkę podsmażyć z 0,5 szkl cukru tak żeby się nie rozpadły, dodać zmiksowaną pomarańczę bez skórki,jeśli jabłka są zbyt soczyste to można dodać troszkę bułki tartej.
do dużej miski dać mąkę, margarynę jaja, proszek pozostały cukier, szybko zagnieść ciasto, połowę ciasta rozłożyć na blachę, ja mam dość duże blaszki, na ciasto rozłożyć chłodne jabłka przykryć resztą ciasta posypać cukrem kryształ upiec na złoty kolor. Jak jest sezon na jeżyny to zamiast jabłek daję warstwę surowych jeżyn posypanych cukrem, smakuje również wyśmienicie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 11.03.2014 23:09
Fajne ciacho :-)
V_kuchareczka 03.02.2014 09:54
na pewno jest przepyszna
dodi 03.02.2014 09:08
apetyczne mniam
monisia1977 03.02.2014 08:45
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak