Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 250 g
cukier puder 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 5 szt.
jabłka 2 kg
cukier 1 szklanka
miód 3 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
kasza manna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

CIASTO:
Margarynę posiekać wraz z mąką nożem. Następnie dodać cukier puder, proszek do pieczenia oraz 5 żółtek, zagnieść ciasto. Odkroić 1/4 ciasta i zrobić z niego dwa wałeczki, a następnie włożyć je do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę tak, by ciasto zachodziło na jej brzegi ok. 2cm.

JABŁKA:
Obrać, a następnie zetrzeć na grubej tarce. Jeśli jabłka puszczą dużo soku należy je wycisnąć, dodać kolejno cukier, miód, cynamon, kasze manną i dokładnie wymieszać. Gotowe jabłka wyłożyć na ciasto,a następnie równomiernie zetrzeć dwa zamrożone wałeczki ciasta na grubej tarce. Ciasto piec w rozgrzanym do około 180°C piekarniku przez około 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 01.08.2012 21:59
rewelacyjne ciastko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak