Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szakszuka z dynią

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Danie z dynią, pomidorami lima oraz jajkami. Szakszuka to potrawa serwowana na śniadanie w Tunezji, w kuchni marokańskiej i egipskiej. Nazwa oznacza bałagan. Postanowiłam zrobić polską wersję z dynią której o tej porze roku mamy pod dostatkiem.

Składniki:

jaja 3 sztuki
dynia 25 dag
pomidory 70 dag
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 3 gałązki
olej rzepakowy 4 łyżki
oliwki czarne 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Szakszuka z dynią

Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję na kawałki. Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję sprasowany czosnek. Do cebuli dodaję pomidory i dalej przesmażam, na końcu dodaję pokrojoną dynię w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Kiedy dynia jest już prawie miękka, robię w farszu wgłębienia i wbijam jajka, smażę jeszcze chwilę aż zetnie się białko. Przed podaniem posypuję natką i dodaję oliwki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 13:32
Ciekawy zestaw smaków i kolorów.
Babeczka35 28.01.2019 15:34
Pysznie.
Bożena Matuszczyk 21.01.2019 11:03
Chętnie bym zjadła takie pyszne śniadanie.;)
bietka 21.01.2019 14:10
Ja również z chęcią zjadłabym takie pyszne śniadanko : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak